Latar Belakang SDAR

 

Sdar ditubuhkan di Johor Bahru pada 11 Mac 1956 sebagai Sekolah Menengah Melayu. Asas penubuhan sekolah ini didasarkan pada cadangan yang disenaraikan dalam Penyata Razak. Antara tujuan penubuhannya adalah untuk memberikan peluang kepada para pelajar Melayu di sekolah rendah untuk meneruskan pengajian menengah mereka.

Pada awal tahun 1957, sekolah ini dipindahkan ke Ipoh, Perak. Separuh daripada pelajar (40 pelajar) kumpulan pertama kembali mendaftar untuk belajar di tempat baharu. Pada bulan Mei 1957, sekolah menengah melayu telah berpindah ke Tanjung Malim, Perak dan menumpang di Kampus Sultan Idris Teachers College (SITC), sekarang Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Pada 5 Januari 1958, bangunan baharu untuk sekolah yang terletak di sebelah SITC, telah dibuka. En. Ariffin Mohd Nam telah dilantik sebagai pengetua sekolah yang pertama.

Pada 29 November 1958, sekolah ini telah diberikan nama yang baharu. Menteri Pendidikan Malaysia, Mohd Khir Johari mengumumkan nama sekolah sebagai Sekolah Dato’ Abdul Razak. Allahyarham Tun Abdul Razak, Timbalan Perdana Menteri, merasmikan acara tersebut dan nama sekolah baharu. “Berilmu untuk berjasa” telah menjadi moto sekolah. Pada 2 Januari 1972, SDAR secara rasmi berpindah ke tapak baharu di Seremban. Pada 3 November 1973, kampus SDAR di Seremban dibuka secara rasmi. Pembukaan dibuka oleh Tun Hajjah Rahah bt Tan Sri Haji Mohd Noah, isteri Perdana Menteri Tun Hj Abdul Razak Hussein. Turut hadir ialah Dato’ Hj Murad Md. Noor, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia dan En Annuar Ayeob, Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan.

Seiring dengan status SDAR sebagai sekolah SBP premier di Malaysia, Kementerian Pendidikan telah meningkatkan infrastruktur sekolah. SDAR telah memulakan tahun 2002 di kampus baharu di Sungai Gadut, Seremban yang dibuka pada 2 Februari 2002. Kampus baharu ini mencakupi kawasan seluas sekitar 40 ekar dan terdiri daripada blok bangunan untuk bahagian pentadbiran, tiga bilik guru dan 25 bilik kelas bersama-sama dengan empat asrama empat tingkat, masjid, dewan makan dan apartmen bagi kakitangan akademik dan bukan akademik. Kampus ini mempunyai padang sukan yang besar, gelanggang tenis dan bola keranjang.